Hoppa till innehållet

Varukorg

Din varukorg är tom

Artikel: Min 30-plaggsgarderob | av grundaren Elena Ekström

Elena's 30 item wardrobe

Min 30-plaggsgarderob | av grundaren Elena Ekström

30-plaggsgarderob - Minimalism i din garderob

I en värld som är full av saker och ständigt nya trender kan det vara lätt att känna sig överväldigad. Vi omges av ständiga budskap om att vi behöver mer och mer för att bli lyckliga och framgångsrika. Men tänk om det finns ett annat sätt? Tänk om vi fokuserar på kvalitet i stället för kvantitet och på att skapa en mer minimalistisk livsstil?

I det här blogginlägget vill jag introducera dig till konceptet med en 30-plaggsgarderob, en minimalistisk inställning till din garderob som kan ge dig mer frihet, tid och glädje. Jag kommer att dela med mig av mina egna erfarenheter av att leva med en 30-plaggsgarderob och ge dig tips på hur du kan skapa din egen minimalistiska garderob.

Vad är en 30-plaggsgarderob?

En 30-plaggsgarderob är en garderob som består av högst 30 plagg, inklusive skor och accessoarer. Det innebär att du rensar ut allt du inte använder eller älskar regelbundet och fokuserar på att bygga upp en garderob med plagg som är tidlösa, mångsidiga och av hög kvalitet.

Fördelarna med detta konceptet

Att leva med en 30-plaggsgarderob har många fördelar, bland annat följande:

  • Mindre stress på morgonen: Att ha färre kläder att välja mellan gör det lättare att bestämma vad du ska ha på dig. Du slipper den där känslan av beslutsångest som kan uppstå när du står framför en full garderob.
  • Mer tid och pengar: Med färre kläder att köpa och underhålla sparar du både tid och pengar. Du kan investera i plagg av högre kvalitet som håller längre, vilket i slutändan är mer ekonomiskt.
  • Mer medvetna klädval: När du har en begränsad mängd kläder tvingas du välja plagg som du verkligen tycker om och som fungerar bra tillsammans. Detta leder till en mer personlig och sammanhängande stil.
  • Mer hållbar garderob: Minimalism uppmuntrar dig att köpa färre, men bättre kläder. Detta gynnar en mer hållbar konsumtion och minskar din miljöpåverkan.
  • Flexibilitet och kreativitet: Trots att du har färre plagg kan du ändå skapa en mängd olika outfits genom att mixa och matcha plaggen på olika sätt. Detta kan faktiskt öka din kreativitet när det gäller att styla dig själv.

Kändisar som använder en minimalistisk garderob

Det är sällan vi tänker på att kändisar också har en minimalistisk garderob. Faktum är att flera av dem gör det. Här är några exempel:

  • Victoria Beckham: Den före detta Spice Girl och modedesignern är känd för sin sofistikerade och minimalistiska stil. Hon har sagt att hon rensar sin garderob regelbundet och bara behåller plagg som hon verkligen älskar och använder ofta.
  • Olivia Palermo: Modeikonen Olivia Palermo är känd för sin klassiska och tidlösa stil. Hon anser att man bör investera i nyckelplagg som kan bäras på många olika sätt.
  • Steve Jobs: Även om han inte var känd för sin modestil hade Steve Jobs en minimalistisk inställning till kläder. Han bar ofta en svart mockaskjorta, jeans och New Balance-skor. Detta blev en del av hans varumärke och signalerade enkelhet och fokus.

Det här är bara några exempel på människor som uppmuntrar en minimalistisk garderob. Att äga färre kläder är en trend som växer i popularitet, och det finns goda skäl till det. Med de fördelar som nämnts tidigare kan en 30-plaggsgarderob vara ett smart och hållbart val för alla.

Kolla in Who What Wear för att läsa mer om kändisar som använder sig av en minimalistisk garderob.

Elena Ekström's 30-plaggsgarderob

Jag är inspirerad av minimalism och strävar efter en minimalistisk livsstil. För att hålla min garderob enkel och få ut det mesta av varje plagg har jag skapat min 30-plaggsgarderob som jag roterar varje kvartal. Delvis är det nödvändigt eftersom Sverige har fyra årstider där vädret varierar mycket. Men det ger mig också en mer kreativ känsla när det gäller min egen garderob eftersom jag försöker shoppa så lite som möjligt.

För att hålla det enkelt och begripligt använder jag ett Excel-ark för att hålla reda på de olika klädtyper jag behöver inom garderoben med 30 plagg. Sedan använder jag en app för att visa föremålen innan jag tar ner dem från vinden. Det är lättare att bestämma vad jag vill ha i appen istället för att bli överväldigad av att ta ut allt.

Det varierar lite från säsong till säsong, men toppar är alltid mest. Sedan har jag ungefär hälften så många underdelar och till sist ungefär hälften så många ”mittdelar” (läs klänningar).

Här är mitt kalkylblad för min 30-plaggsgarderob :)

Kalkylbladet är under ständig förändring och förbättring men jag är superglad om det kan hjälpa någon att hitta mer inspiration i att äga mindre men bättre.

Elena's 30-plaggsgarderob

Steg-för-steg-guide med mina personliga erfarenheter

Att skapa en 30-plaggsgarderob kan verka som en utmaning, men det är en process som kan vara både givande och rolig. Här är en steg-för-steg-guide baserad på min egen erfarenhet för att hjälpa dig att komma igång:

Steg 1: Rensa ut din garderob och dokumentera den

Börja med att rensa ut din garderob och gör dig av med allt du inte använder eller älskar regelbundet. Var ärlig mot dig själv och fråga dig själv: Har jag använt det här plagget under det senaste året? Kommer jag att bära det under det kommande året? Om svaret är nej är det dags att göra sig av med det.

Jag tog foton av alla föremål jag rensade ut och sparade dem i en app. Det hjälpte mig att visualisera hur många plagg jag hade och vilka kategorier jag behövde fokusera på när jag byggde upp min nya garderob.

Steg 2: Identifiera och planera din stil

När du har rensat ut din garderob är det dags att identifiera din stil och vad du gillar att ha på dig. Fundera på vilka färger, mönster och tillfällen som passar dig bäst. Personligen tog jag en ordentlig titt på hur mycket jag egentligen ville ha i min garderob varje kvartal och kom fram till att 30 plagg är max för mig.

De plagg som jag inte använder förvarar jag i genomskinliga lådor på vinden uppdelade efter vinter, sommar, underdelar, mittdelar och överdelar.

Under ett pågående kvartal lägger jag till små kommentarer och anteckningar om vad jag saknar eller vill lägga till kommande kvartal. För att vara tydlig så är detta saker som jag redan äger och som förvaras på vinden.

Steg 3: Investera i högkvalitativa plagg

När du vet vilken din stil är kan du börja investera i högkvalitativa plagg. Plaggen ska vara tidlösa, mångsidiga och kunna bäras på många olika sätt.

Ett tips är att prioritera neutrala färger som svart, vitt, grått och beige, eftersom de lätt kan mixas och matchas. Men du bör också investera i några statementplagg i dina favoritfärger och mönster för att ge dina outfits en personlig touch.

Steg 4: Addera accessoarer för extra gnista

Accessoarer kan vara ett bra sätt att lyfta din outfit och ge den en personlig touch. Bukvy erbjuder väskor som passar perfekt till en minimalistisk garderob, och med några väl valda accessoarer kan du skapa en helt ny look med samma basplagg. Experimentera med olika kombinationer för att skapa unika stilar.

Genom att följa dessa steg och mina personliga tips kan du skapa en 30-plaggsgarderob som du älskar och som får dig att känna dig självsäker och bekväm. Kom ihåg att detta inte är en exakt vetenskap, och att du kan justera konceptet för att passa dina individuella behov och önskningar. Det viktigaste är att du skapar en garderob som gör dig lycklig och får dig att känna dig som den bästa versionen av dig själv.

Elena Ekström


Read more

Free Monthly Schedule / plan by Bukvy
Planning & organization

Månadsplanerare I Vardagsorganisering

Vi förtjänar alla att skapa tid för en månatlig stund av planering och önskemål för hur den kommande månaden ska se ut. Det är en sådan gåva till ditt framtida jag!  Vår Månadsplan innehåller:...

Läs mer
Susie Faux

Susie Faux - Kvinnan bakom kapselgarderoben

Vilken är hans eller hennes livsstil? Vad är det viktigaste plagget för den livsstilen? Det kan vara en perfekt skräddarsydd klänning för att träffa vänner i, eller en vacker kavaj för kontoret. Fö...

Läs mer